हनुमान चालीसा Best Hanuman Chalisa Hindi Lyrics – Verse By Tulasidas

hanuman chalisa with lyrics in hindi को लेखक तुलसीदास जी ने हिन्दी के अवधि भाषा में लिखा है। जो कि राम चरिस मानस भी लिखे है। अवधि भाषा इस समय उत्तर प्रदेश में पूर्वांचल की तरफ बोला जाता है।
hañuman chalisa lyrics हिंदू धर्म में बहुत ही श्रद्धा पूर्वक गाया जाता है। हिंदू धर्म में lyrics of hanuman chalisa in hindi को बहुत ही मान्यता मिलती है। और हनुमान चालीसा अवधी भाषा के अलावा अन्य कई भाषाओं में लिखा गया है।
हनुमान चालीसा में चालीसा का हिन्दी अर्थ 40 है। क्योंकि पूरे हनुमान चालीसा में दोहा को छोड़कर 40 चौपाई है। कहा जाता है, इसके कारण ही चालीसा नाम पड़ा हुआ है।
Hanuman Chalisa में राम भक्त हनुमान जी की राम चारिस मानस या रामायण में किए गए चमत्कार और शक्तियों को बताया गया है। उनकी कथाएं शब्द में उल्लेख चौपाई और दोहा के द्वारा किया गया है। और इसमें श्री राम जी का भी बहुत मुख्य भूमिका दिखाया गया है।
हनुमान चालीसा ही एक ऐसा पुस्तक है, जिसमें सर्वप्रथम हिंदी भाषा में सूरज और पृथ्वी की दूरी को दर्शाया गया था। इसका भी एक कारण था, जिसमें श्री हनुमान जी ने सूरज को रामायण काल में लाल फल समझकर खाना चाहते थे। और सूर्य के पास जाकर सूरज को निगल लेते हैं।

इसलिए तुलसीदास जी ने हनुमान जी का वर्णन करते हुए सूर्य और पृथ्वी की दूरी का भी वर्णन किया है। जिसमें एक दोहा जुग सहस्त्र जोजन पर भानु । लील्यो ताहि मधुर फल जानू ॥ के माध्यम से पृथ्वी से सूर्य की दूरी बताया है।
हनुमान जी भगवान शिव शंकर के ही अवतार हैं। ऐसा माना जाता है, कि यह भगवान शिव के शिव जी के आठवें रुद्राक्ष अवतार हैं। और इनकी बहुत सारी शक्तियों का भी उल्लेख किया गया है।
श्री हनुमान जी बचपन से ही ब्रह्मचर्य का पालन किया है। जिससे इनके पास अमूल्य ज्ञान और बहुत ही साहस शक्ति प्राप्त हुए हैं।
lyrics to hanuman chalisa को T-Series Bhakti Sagar लेबल म्यूज़िक के द्वारा यूट्यूब चैनल पर लॉन्च किया गया है। इस गाने पर 2022 तक 2,75,23,30,567 Views आ चुके है।

हनुमान चालीसा “hanuman chalisa lyrics in hindi”

“lyrics in hindi hanuman chalisa”

॥ श्री हनुमान चालीसा ॥

॥ दोहा॥

श्रीगुरु चरन सरोज रज
निज मनु मुकुरु सुधारि ।
बरनउँ रघुबर बिमल जसु
जो दायकु फल चारि ॥

बुद्धिहीन तनु जानिके
सुमिरौं पवन-कुमार ।
बल बुधि बिद्या देहु मोहिं
हरहु कलेस बिकार ॥

॥ चौपाई ॥

जय हनुमान ज्ञान गुन सागर ।
जय कपीस तिहुँ लोक उजागर ॥

राम दूत अतुलित बल धामा ।
अंजनि पुत्र पवनसुत नामा ॥

महाबीर बिक्रम बजरंगी ।
कुमति निवार सुमति के संगी ॥

कंचन बरन बिराज सुबेसा ।
कानन कुण्डल कुँचित केसा ॥४

हाथ बज्र अरु ध्वजा बिराजै ।
काँधे मूँज जनेउ साजै ॥



शंकर सुवन केसरी नंदन ।
तेज प्रताप महा जगवंदन ॥

बिद्यावान गुनी अति चातुर ।
राम काज करिबे को आतुर ॥

प्रभु चरित्र सुनिबे को रसिया ।
राम लखन सीता मन बसिया ॥८

सूक्ष्म रूप धरि सियहिं दिखावा ।
बिकट रूप धरि लंक जरावा ॥

भीम रूप धरि असुर सँहारे ।
रामचन्द्र के काज सँवारे ॥



लाय सजीवन लखन जियाए ।
श्री रघुबीर हरषि उर लाये ॥

रघुपति कीन्ही बहुत बड़ाई ।
तुम मम प्रिय भरतहि सम भाई ॥१२

सहस बदन तुम्हरो जस गावैं ।
अस कहि श्रीपति कण्ठ लगावैं ॥

सनकादिक ब्रह्मादि मुनीसा ।
नारद सारद सहित अहीसा ॥

जम कुबेर दिगपाल जहाँ ते ।
कबि कोबिद कहि सके कहाँ ते ॥



तुम उपकार सुग्रीवहिं कीह्ना ।
राम मिलाय राज पद दीह्ना ॥१६

तुम्हरो मंत्र बिभीषण माना ।
लंकेश्वर भए सब जग जाना ॥

जुग सहस्त्र जोजन पर भानु ।
लील्यो ताहि मधुर फल जानू ॥

प्रभु मुद्रिका मेलि मुख माहीं ।
जलधि लाँघि गये अचरज नाहीं ॥

दुर्गम काज जगत के जेते ।
सुगम अनुग्रह तुम्हरे तेते ॥२०



राम दुआरे तुम रखवारे ।
होत न आज्ञा बिनु पैसारे ॥

सब सुख लहै तुम्हारी सरना ।
तुम रक्षक काहू को डरना ॥

आपन तेज सम्हारो आपै ।
तीनों लोक हाँक तै काँपै ॥

भूत पिशाच निकट नहिं आवै ।
महावीर जब नाम सुनावै ॥२४

नासै रोग हरै सब पीरा ।
जपत निरंतर हनुमत बीरा ॥



संकट तै हनुमान छुडावै ।
मन क्रम बचन ध्यान जो लावै ॥

सब पर राम तपस्वी राजा ।
तिनके काज सकल तुम साजा ॥

और मनोरथ जो कोई लावै ।
सोई अमित जीवन फल पावै ॥२८

चारों जुग परताप तुम्हारा ।
है परसिद्ध जगत उजियारा ॥

साधु सन्त के तुम रखवारे ।
असुर निकंदन राम दुलारे ॥



अष्ट सिद्धि नौ निधि के दाता ।
अस बर दीन जानकी माता ॥

राम रसायन तुम्हरे पासा ।
सदा रहो रघुपति के दासा ॥३२

तुम्हरे भजन राम को पावै ।
जनम जनम के दुख बिसरावै ॥

अंतकाल रघुवरपुर जाई ।
जहाँ जन्म हरिभक्त कहाई ॥

और देवता चित्त ना धरई ।
हनुमत सेइ सर्ब सुख करई ॥



संकट कटै मिटै सब पीरा ।
जो सुमिरै हनुमत बलबीरा ॥३६

जै जै जै हनुमान गोसाईं ।
कृपा करहु गुरुदेव की नाईं ॥

जो सत बार पाठ कर कोई ।
छूटहि बंदि महा सुख होई ॥

जो यह पढ़ै हनुमान चालीसा ।
होय सिद्धि साखी गौरीसा ॥

तुलसीदास सदा हरि चेरा ।
कीजै नाथ हृदय मह डेरा ॥४०

॥ दोहा ॥


पवन तनय संकट हरन,
मंगल मूरति रूप ।
राम लखन सीता सहित,
हृदय बसहु सुर भूप ॥

Hanuman Chalisa In Lyrics English

“songs in english with lyrics”

॥ Doha ॥


Shri Guru Charan Saroj Raj
Nij manu Mukuru Sudhaari।

Barnauv Raghubar Bimal Jasu
Jo Dayaku Phal Chaari॥

Buddhiheen Tanu Janike
Sumirauv Pavan-Kumaar।

Bal Buddhi Bidya Dehu Mohi
Harahu Kales Bikaar॥

॥ Chaupai ॥

Jai Hanuman Gyaan Gun Sagar।
Jai Kapis Teehun Lok Ujagar॥

Ram Doot Atulit Bal Dhama।
Anjani-Putra Pavansut Nama॥

Mahabir Bikram Bajrangi।
Kumati Nivaar Sumati Ke Sangi॥

Kanchan Baran Biraj Suvesa।
Kaanan Kundal Kunchit Kesa॥

Haath Bajra Aau Dhwaja Biraaje।
Kaandhe Moonj Janeu Saaje॥



Sankar Suvan Kesarinandan।
Tej Prataap Maha Jag Bandan॥

Bidyawaan Guni Ati Chaatur।
Ram Kaaj Karibe Ko Aatur॥

Prabhu Charitra Sunibe Ko Rasiya।
Ram Lakhan Sita Man Basiya॥

Sukshma Roop Dhari Siyahin Dikhawa।
Bikat Roop Dhari Lanka Jarawa॥

Bheem Roop Dhari Asur Sanhare।
Ramchandra Ke Kaaj Sanwaare॥



Laaye Sajivan Lakhan Jiyaye।
Shri Raghubeer Harashi Ur Laaye॥

Raghupati Keenhi Bahut Badai।
Tum Mum Priy Bharat Hi Sam Bhai॥

Sahas Badan Tumhro Jas Gavein।
As Kahi Shripati Kanth Lagavein॥

Sankadik Bramhadi Munisa।
Narad Sarad Sahit Ahisa॥

Jam Kuber Digpaal Jahan Te।
Kabi Kobid Kahi Sake Kahaan Te॥



Tum Upkaar Sugreevhin Kinha।
Ram Milaaye Raajpad Dinha॥

Tumhro Mantra Vibhishan Maana।
Lankeswar Bhaye Sab Jag Jana॥

Jug Sahastra Jojan Par Bhaanu।
Lilyo Taahi Madhur Phal Jaanu॥

Prabhu Mudrika Meli Mukh Maahi।
Jaldhi Laanghi Gaye Achraj Naahi॥

Durgam Kaaj Jagat Ke Jete
Sugam Anugraha Tumhre Tete॥



Ram Dooare Tum Rakhar।
Hoat Na Aagya Binu Pasare॥

Sab Sukh Lahai Tumhari Sarna।
Tum Rakhshak Kaahu Ko Darna॥

Aapan Tej Samharo Aapai।
Teeno Lok Haank Te Kaanpen॥

Bhoot Pisaach Nikat Nahi Aave।
Mahabir Jab Naam Sunave॥

Nasai Rog Harai Sab Peera।
Japat Nirantar Hanumat Beera॥



Sankat Te Hanuman Chhoodave।
Man Krama Bachan Dhyaan Jo Laave॥

Sab Par Raam Tapasvi Raja।
Tin Ke Kaaj Sakal Tum Saaja॥

Aur Manorath Jo Koi Laave।
Soi Amit Jivan Phal Paave॥

Chaaro Jug Partaap Tumhara।
Hai Parsiddh Jagat Ujiyara॥

Saadhu Sant Ke Tum Rakhvare।
Asur Nikandan Ram Dulaare॥



Asht Siddhi Nau Nidhi Ke Daata।
As bar Deen Janki Maata॥

Ram Rasayan Tumhre Paasa।
Sada Raho Raghupati Ke Daasa॥

Tumhre Bhajan Ram Ko Paave।
Janam Janam Ke Dukh Bisrave॥

Antakal Raghubar Pur Jayee।
Jahan Janam Hari-Bhakt Kahaye॥

Aur Devta Chitt Na Dharayi।
Hanumat Sei Sarb Sukh Karayi॥



Sankat Kate Mite Sab Peera।
Jo Sumirai Hanumat Balbira॥

Jai Jai Jai Hanuman Gosaai।
Kripa Karahun Gurudev Ki Naai॥

Jo Sat Baar Paath Kar Koi।
Chhootahin Bandi Maha sukh Hoyi॥

Jo Yeh Padhe Hanuman Chalisa।
Hoye Siddhi Saakhi Gaurisa॥

Tulsidas Sada Hari chera।
Kije Naath Hridaya Mahn Dera॥

॥ Doha ॥


Pavan tanaye Sankat Haran
Mangal Moorti Roop।

Ram Lakhan Sita Sahit
Hridaya Basahu Soor Bhoop॥

श्री हनुमान चालीसा Hanuman Chalisa GULSHAN KUMAR I I HARIHARAN, Full HD Video, Shree Hanuman Chalisa

WAS Sunil Sargam

One thought on “हनुमान चालीसा Best Hanuman Chalisa Hindi Lyrics – Verse By Tulasidas

  1. Having read this I believed it was rather informative. I appreciate you finding the time and effort to put this information together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and posting comments. But so what, it was still worth it!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *